image_intro_alt

LEWICA - projekty ustaw Klubu Parlamentarnego Lewicy na przestrzeni Listopad 2019 - Sierpień 2020

Koalicyjny Klub Parlamentarny LEWICY

Szanowni Państwo,

Przekazujmey Państwu wykaz ustaw złożonych przez Lewicę na początku IX Kadencji Sejmu RP. Od listopada 2019 roku  do sierpnia 2020 roku LEWICA złożyła 36 projektów ustaw. Oznacza to, że Lewica składa obecnie średnio jeden projekt ustawy tygodniowo i tą aktywność w dalszym ciągu ją kontynuuje. Koalicyjny Klub Parlamentarny LEWICY [SLD, RAZEM, WIOSNA] jest najaktywniejszym klubem opozycyjnym w Sejmie.

Złożone projekty ustaw dotyczą m.in: rozszerzenia i wzmocnienia praw pracowniczych, wsparcia małych przedsiębiorców w czasie kryzysu, zwiększenia finansowania opieki zdrowotnej, wsparcia samorządów, sysytemu sprawiesdliwości i ochrony praw człowieka.

Wspólnie budujmy lewicową wizję Polski !

Tytuły złożonych poselskich projektów ustaw:

1. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie ubepieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw.

2. Poselski projekt ustawy o zmianie  niektórych ustaw związanych z utrzymaniem zatrunienia i poziomu wynagrodzenia za pracę.

3. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

4. Poselski projekt ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Centralnego       Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby więziennej oraz ich rodzin.

5. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o oreganizacji i funkcjonownia funduszy emerytalnych.

6. Poselski projekt ustawy o dofinansowaniu kosztów stałych przedsiębiorców w warunkach zagrożenia ekonomicznego w następstwie wystąpienia COVID-19.

7. Poselski projekt ustawy - Pakiet praowniczy.

8.Poselski projekt uchwały w sprawie ogłoszenia alarmu klimatycznego.

9. Poselski projekt ustawy w sprawie wyrażenia uznania dla laureatki Nagrody Nobla Olgi Tokarczuk.

10. Poselski projekt ustawy o zmianie ustaw w celu uspatrwnienia procedury ślubowania sędziów Trybunału Konstytucyjnego.

11. Poselski projekt uchwały w sparwie ogtaniczenia importu węgla.

12. Poselski projekt uchwały w sprawie upamiętnienia 50 rocznicy śmierci Mieczyusława Grydzewskiego oraz jego wkładu w kulturę narodową.

13. Poselski projekt uchwały w sprawie obecności polskich wojsk w Iraku i eskalacji konfliktu na Bliskim Wschodzie.

14. Poselski projekt uchwały w sprawie wsparcia w gaszeniu i ograniczaniu skutków pożarów w Australii.

15. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela.

16. Poselski projekt ustawy o zmainie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

17. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

18. Poselski projekt uchwały w sprawie zobowiążania Rady Ministrów do ogłoszenia stanu klęski żywiołowej.

19. Poselski projekt ustawy o bezpiecznym przerywaniu ciąży oraz o edukacji o zdrowiu i seksualności.

20. Poselski  projekt ustawy o świadczeniu kryzysowym.

21. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o działalności leczniczej.

22. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o stanie klęski żywiołowej.

23. Poselski projekt ustawy o Komisji prawdy i zadośćuczynienia w sprawch związanych z zachowaniami o charakterze pedofilskim osób duchownych.

24. Poselski projekt ustawy o subwencji rekompensującej dla jednostek samorządu terytorialnego.

25. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.

26. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Kodeks karny.

27. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Kodeks postępowania administarcyjnego oraz ustawy o gospodarce nieruchomościami.

28. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Prawo wodne oraz niektórych innych ustaw.

29. Poselski projekt ustawy o związku partnerskim.

30. Poselski projekt ustawy - Przepisy wprowadzające ustawę o związku partnerskim.

31. Poselski projekt ustawy o równości małżeńskiej.

32. Poselski projekt uchwały w sprawie upamiętnienia setnej rocznicy uchwalenia pierwszej w Polsce ustawy o spółdzielniach.

33. Poselski projekt ustawy o jawności przychodów kościołów i związków wyznaniowych oraz zniesieniu ich przywilejów finansowych.

34. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku rolnym oraz ustawy o podatku leśnym.

35. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz ustawy o kierujących pojazdami.

36. Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce oraz niektórych innych ustaw.

Pytania dotyczące ustaw, a  także propozycje zmian legislacyjnych i uwag dotyczących przepisów można kierować na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub do Dyrektora ds. Legislacji, Dariusza Standerskiegio: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy także do zgłaszania swoich pomysłów i propozycji na nasz radomski adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sojusz Lewicy Demokratycznej w Radomiu

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!