Pikieta protestacyjna!!

dodano 2015-01-22 19:43 w kategorii: Akcje

W imieniu Związków Zawodowych:

Serdecznie zapraszamy na akcję protestacyjną, która odbędzie się w Koninie (woj. Wielkopolskie) w dniu 24 stycznia 2015, wyrażającą sprzeciw wobec decyzji Komisji Europejskiej skutkującej wcześniejszym zamknięciem Elektrowni i Kopalni Adamów w Turku. O godzinie 12.30 uczestnicy protestu zbierają się pod halą RONDO, przy Al. 1 Maja 1A, następnie wyruszą ulicami miasta do miejsca, gdzie odbędzie się więc protestacyjny (ul. Dworcowa, plac przed DOMEM TOWAROWYM CENTRUM), na którym zostanie wyrażony sprzeciw wobec nieuzasadnionej decyzji Komisji Europejskiej.

Nałożenie sankcji, skrócenia terminu do zamknięcia Kopalni i Elektrowni Adamów, spowoduje:

- przyrost bezrobocia (nie tylko Elektrowni i Kopalni, ale również podległych spółek i firm satelickich), którego nie będzie w stanie zasymilować lokalny rynek pracy,
- pogorszenie się funkcjonowania lokalnej strefy handlu i usług,
- postawienie włodarzy miasta w tragicznej sytuacji w kierunku zabezpieczenia ogrzewania dla miasta i przygotowania alternatywy zatrudnienia dla osób zwalnianych;
- w dalszej perspektywie śmierć miasta.

Na akcję protestacyjną zostali zaproszenie, m.in.: europosłowie i parlamentarzyści z Wielkopolski, przedstawiciele Sejmiku Wielkopolskiego, przedstawiciele lokalnych samorządów, przedstawiciele Central Związkowych. Podczas protestu będzie można wesprzeć walkę o nasze elektrownie składając podpis na liście poparcia.